Начало » Новини » Страната
27.10.2014 г.

Сушенето като ефективен метод за запазване на великолепните качества на плодовете

Иновации
Сушенето като ефективен метод за запазване на великолепните качества на плодовете

Вкусът на изсушените ягоди, пъпеши и кайсии е перфектен и ще бъде оценен от пазара, твърдят експерти Снимка: Farmer.bg

И в дъждовна година като тази, когато плодовете изгниват върху дърветата, и в добра, когато добивите са високи и прелива от плод, технологиите  на сушене са изключително полезни за съхранението на реколтата, а оттам и за намаляване на загубите. Под въздействие на фермерите учените през последните години започнаха да експериментират с нови технологии за термична обработка на плодовете, които не само да са икономически ефективни за стопанствата, но да са търсени и от потребителите заради добрите качества.

В това отношение Институтът за изследване и развитие на храните в Пловдив е напреднал с разработките си, които бяха оценени по достойнство и от земеделските производители. По време на традиционните изложения за селскостопанска техника «Агра» през последните години учените представиха образци на термопомпена и на слънчева сушилня, които прилагат много по-опростена система на сушене. С термопомпената машина плодовете се обработват при много по-ниски температури (около 39 градуса) от досега прилаганата техника на замразяване с последващо сушене, което позволява перфектно запазване не само на техните хранителни вещества, но и на цвета им, посочиха експерти. Сушените продукти са естествени антиоксиданти и са изключително полезни за поддържане на имунната система, поясниха още експерти.

Основно предимство на тази сушилня е, че може да работи без прекъсване 24 часа, което предполага бърза обработка и на плодовете, обясни пред Farmer.bg директорът на института Павлина Параскова. От 4-5 килограма суров плод се получава 1 килограм сушен, затова и капацитетът на машините е голям, а обработката им би била ефективна за средно големи фирми. 

Единственият недостатък на нискотемпературното сушене е, че трайността на ошава (сушения плод) не е толкова голяма като при високотемпературното. Потребителите обаче оценяват високо вкусовите качества на готовата продукция, затова и учените имат много запитвания, особено от биопроизводители, които искат да запазят нереализираната продукция чрез термична обработка и се интересуват от масовото производство на тези машини.

Интерес от бълграски машиностроителни заводи

От създаване на лабораторния стенд за сушене преди три години досега интерес са проявили не само български, но и чуждестранни машиностроители. «Институтът е в напреднал етап на преговори с «Хранително машиностроене» Стара Загора, което дава надежди, че в скоро време може да очакваме серийно производство на патентованата сушилня», обясни още Павлина Параскова.  

Чуждестранни компании от Турция и Европа също проявават интерес към нискотемпературното сушене на плодовете, което ще гарантира перспективна реализация на тези машини.

Поради големия капацитет на производство тези сушилни може да се използват от средни фирми. Малкият бизнес обаче би могъл да се възползва от слънчевите (соларни) сушилни, съвместна разработка на учени от пловдивския институт и от Института по животновъдство в Троян.

 

Сушенето като ефективен метод за запазване на великолепните качества на плодовете
18573

Последни материали
Виж
По СЕПП участие са заявили 60 248 земеделци
106 727 земеделски стопани подадоха заявления за Кампания 2019
Валентина Петрова, търговски представител на „Лебозол България“:
Листното подхранване през есента става все по-наложително
MARS
По-оптимистична прогноза за добивите от пшеница и царевица в ЕС през 2019 г.
Решения на Министерския съвет
Правителството удължи с още 11 години концесията на „БМФ Порт Бургас“
Отличия
Еврокомисарят Мария Габриел получи медал за принос в защита на интересите на европейските творци
Условия
Кандидатствайте за европейска награда за гражданското общество в ЕС за 2019 г.
Свързани материали
Виж
По СЕПП участие са заявили 60 248 земеделци
106 727 земеделски стопани подадоха заявления за Кампания 2019
Валентина Петрова, търговски представител на „Лебозол България“:
Листното подхранване през есента става все по-наложително
MARS
По-оптимистична прогноза за добивите от пшеница и царевица в ЕС през 2019 г.
Решения на Министерския съвет
Правителството удължи с още 11 години концесията на „БМФ Порт Бургас“
Отличия
Еврокомисарят Мария Габриел получи медал за принос в защита на интересите на европейските творци
Условия
Кандидатствайте за европейска награда за гражданското общество в ЕС за 2019 г.
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам